Deri Ayakkabının Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalıdır

Deri Ayakkabının Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalıdır

Günümüzde ayakkabılar olmazsa olmaz eşyaların başında gelmektedir. Görsel kullanımın haricinde yürüme, koşma ve tüm fiziksel aktivitelerde önemli göreve sahiptir. Ayrıca soğuktan koruyucu etkisi nedeniyle zorunlu ihtiyaçların başında yer alır. Değişen ekonomik yapı nedeniyle ayakkabılar maddi açıdan oldukça değerli yapıya sahiptir. Yıllarca kullanılan ve belli bakımları gerektiren bir durum söz konusudur. Bu nedenle ayakkabı bakımında ve temizliğinde ayakkabının malzemesi oldukça önemlidir. Dolayısıyla malzemeye göre bakım ve temizlik yapılarak ayakkabının deforme olması engellenecektir. Deri ayakkabının bakımı ile farklı bir malzemeden üretilen ayakkabı aynı bakım prosedürlerine sahip değildir. Bu nedenle ayakkabının malzemesi, şekli ve üretim aşamaları bakım kısmını doğrudan etkiler. Doğru bakım ve temizlik yapılması halinde çok daha uzun ömürlü bir kullanım söz konusu olacaktır. Özellikle deri ayakkabının bakımı ve temizlik aşamaları özenle yapılmalıdır. Çünkü derinin hassas yapısı ve çatlama riski nedeniyle dikkatsiz hareket edilmesi halinde ayakkabıya zarar vermek mümkündür. Doğru yöntem sayesinde derinin sağlığı ve mukavemeti korunmalıdır. Deri ayakkabının bakımı ve temizliği ile ilgili tüm detaylara yazının devamında ulaşabilirsiniz.

Deri Ayakkabıyı Ne Besler?

Deri ayakkabının bakımı esnasında deriyi besleyici ve onarıcı maddeler kullanmanız gerekecektir. Bu konuda en etkili maddelerin başında badem yağı gelmektedir. Deri üzerinde birçok olumlu etkisine rastlanan badem yağı sayesinde deri ayakkabıların bakımı kolaylıkla yapılabilir. Doğru bakımların uygulanması ayakkabının kullanım ömrü üzerinde doğrudan tesir gücüne sahiptir. Ayrıca zeytinyağı gibi faydalı maddeler ile deriyi nazikçe silmek parlaklığını korumasına neden olacaktır. Araştırmalar sonucunda zeytinyağı gibi faydalı maddelerin deri ayakkabının bakımı üzerinde olumlu birçok etkisi tespit edilmiştir. Bu sayede ayakkabının derisindeki yıpranma, çatlama ve tahribatların önüne geçmek mümkündür. Derinin çatlaması üzerinde oldukça etkili olan bir diğer madde ise vazelindir. Özellikle hakiki deri ayakkabının bakımı esnasında vazelin sürülmesi çatlamayı önleyici etkisi ile dikkat çekmektedir. Ancak vazelin, zeytinyağı ve badem yağı sürerken abartıya kaçılmamalıdır. Hafifçe yedirerek deriye yedirmek ve ayakkabıyı beslemek yeterli olacaktır. Eternal Ayakkabı bünyesinde yer alan tüm deri ayakkabı modelleri doğru bakımlar yapılması halinde uzun yıllar kullanılabilecek kalitd üretilmiştir. Uygun koşullar altında saklanması halinde yıllar boyunca rahatlıkla ve konforla kullanabilirsiniz.

Deri Ayakkabı Nasıl Yıkanmalı ve Temizlenmeli?

Deri ayakkabının bakımı esnasında temizlik ve yıkama aşamaları oldukça önemlidir. Ayakkabıyı temizlerken ıslak mendil veya nemli bez gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca at kılından üretilen fırçalar yardımıyla deri ayakkabıyı temizlemek ve üzerindeki toz veya kiri yok etmek mümkündür. Yüksek miktarda su ile temas halinde ayakkabı ve deri üzerinde olumsuz sonuçlar meydana gelecektir. Bu gibi sorunlar yaşanmaması adına yüksek miktarda sıvı ile temastan kaçınılmalıdır. İmkanlar dahilinde ise ayakkabıyı lostra salonlarında temizlemeniz ve bakımlarını yaptırmanız söz konusudur.

Deri Ayakkabı Makinede Yıkanır mı?

Deri ayakkabının bakımı esnasında makinede yıkanır mı sorusu bir hayli merak edilmektedir. Derinin hassas ve narin yapısı nedeniyle kesinlikle makinede yıkanmaması gerekir. Aksi taktirde yüksek miktarda su ve devridaim sebebiyle ayakkabı kullanılmaz hale gelebilir. Derinin yoğun su ile teması, dikiş veya deri tahribatına sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca derinin çatlaması, kuruması ve dokusunun zedelenmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle deri ayakkabının bakımı ve temizliği esnasında makine kullanımı asla tercih edilmemelidir. Eternal Ayakkabı bünyesinde yer alan tüm deri ayakkabı modelleri doğru şartlarda temizlenmesi halinde çok uzun yıllar kullanılır kalitede üretilmiştir. Makine gibi hatalı temizleme aşamaları ayakkabının kullanım ömrünü kısaltır.

Deri Ayakkabı Bakımı ve Temizliği İçin Alternatif Yöntemler

Deri ayakkabının bakımı için normal yöntemlerin haricinde alternatif işlemlerde mevcuttur. Bu işlemler sayesinde ayakkabının hijyenik ve bakımlı hale getirilmesi mümkündür. Farklı metotlar arasında yer alan ayakkabı temizlik ve bakım yöntemlerinden bazıları şunlardır;

  • Karbonat ile temizlik: Karbonatın beyazlatıcı etkisi nedeniyle bazı ayakkabılarda temizlik esnasında kullanılması mümkündür. Ancak her deri ayakkabının bakımı için uygun olmayabilir. Bu nedenle kullanmadan önce aldığınız yere veya uzman birine danışmanız önemli olacaktır.
  • Muz kabukları: Muz kabuğunun iç kısımları deri ve ayakkabı üzerinde parlatıcı etkiye sahiptir. Herhangi bir zararı olmaması nedeniyle denenebilecek alternatif yöntemlerden biridir.
  • Beyaz sirke: Deri ayakkabının bakımı esnasında parlaklık için tercih edilen yöntemlerden biridir. Beyaz sirkenin parlatıcı etkisi nedeniyle kullanılabilir teknikler arasında yer alıyor. Kullanım esnasında derinin türü ve sirke dozajına dikkat edilmelidir.
  • Deri kremi ve losyonlar: Deriler için uygun olarak üretilen bakım kremleri ve losyonlar mevcuttur. Bu tarz ürünleri ayakkabı satıcılarından veya internet üzerinden tedarik edebilirsiniz.
  • Hint yağı: Badem yağı, vazelin ve zeytinyağın faydalarından bahsetmiştik. Derinin yumuşaması için Hint yağı kullanılan alternatif yöntemlerden biridir.

Deri Çeşidine Göre Ayakkabıların Bakımı ve Temizliği

Deri ayakkabının bakımı yapılırken derinin türü ve işlevi oldukça önemlidir. Bilindiği üzere ayakkabılarda birçok deri çeşidi mevcuttur. Bu deri ayakkabı seçeneklerine Eternal Ayakkabı bünyesinden rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz. Ayakkabı alımı kadar kullanımı ve bakımı oldukça önemlidir. Doğru bakım yapılması halinde ayakkabınızı çok uzun yıllar boyunca sorunsuz kullanabilirsiniz. Deri ayakkabının bakımı esnasında deri çeşidine göre aşağıdaki gibi hareket edilmelidir;

  • Rugan deri ayakkabı temizliği ve bakımı: Parlak dokusu bulunan yapısı nedeniyle kolay temizlenebilir özelliğe sahiptir. Nemli ve temiz bir bez yardımıyla üzerindeki kir veya tozlar temizlenecektir. Ayrıca özel fırçalar ile parlatma yapılarak görünümünün daha sağlıklı olması sağlanır.
  • Nubuk deri ayakkabının bakımı: Kadifemsi bir yapıya sahip nubuk deri çeşidi rugan çeşidine göre daha zor temizlenir. Dokusu nedeniyle hassasiyeti fazla olan deri ayakkabı türlerinden biridir. Nubuk ayakkabılar için özel üretilmiş olan fırçalardan yardım alabilirsiniz. Ayrıca nubuk derisi için üretilen çeşitli sprey, silgi (ayakkabı silgisi) mevcuttur. Bu tarz ürünler genellikle ayakkabı alınan yerden temin edilebilmektedir.
  • Deri spor ayakkabı temizliği: Deri ayakkabılar daima klasik tarzda üretilmez. Günlük ve spor ayakkabı formunda bulunan deri ayakkabı çeşitleri mevcuttur. Bu tarz ayakkabıları mikrofiber bezle veya nemli bezler yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ayrıca spor ayakkabıların taban kısmında genellikle beyaz bölge mevcuttur. Bu alanın temizliği için sabunlu diş fırçası, karbonat ve beyazlatıcı ürünler etkili olacaktır. Deterjan ve çamaşır suyu gibi kimyasallar dikkat edilmemesi halinde üst kısma büyük zararlar verebilir. Bu nedenle taban temizliğinde hassas ve yavaş hareket edilmesi gerekmektedir.
  • Süet deri ayakkabının bakımı: Süet deri normal derilere kıyasla çok daha farklı bir forma sahiptir. Tüylü yapısı nedeniyle deri olmadığı düşünülse dahi aslında derinin en alt yüzeyinden elde edilen kaliteli bir deri çeşididir. Farklı ve tüylü yapısı nedeniyle hassas bir biçimde yaklaşmak elzemdir. Sert ve kıllı fırçalar ile temizlik yapılabilir ancak genellikle evde temizlik aşaması oldukça zordur. Nubuk derisine uyumlu temizlik malzemeleri genellikle süet üzerinde etkilidir. Beyaz sirke, süet ayakkabı temizliğinde tercih edilebilen yöntemler arasındadır. Ancak imkanlar dahilinde ise süet ayakkabı için lostra salonlarından destek almanız yararınıza olacaktır.

Yukarıda belirtilen tüm deri ayakkabı çeşitlerine ve modellerine Eternal Ayakkabının sizlere sunduğu avantajlar ile sahip olabilirsiniz. Farklı renk ve deri seçenekleri ile geniş ürün yelpazesine göz atarak ayakkabı ihtiyacınızı kısa sürede giderin. Dilediğiniz modele uygun fiyatlarla sahip olmak için site üzerinden online sipariş verebilirsiniz.

Etiketler: Deri Ayakkabının Bakımı
Ocak 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR